26 / 04 / 2024

Kira kontratı kendini yeniler mi?

Kira kontratı kendini yeniler mi?

Kira kontratı kendini yeniler mi? sorusunun yanıtını ilgili yasada aramak gerekiyor. Söz konusu yasaya göre, kira kontratı süresinin dolmasına 15 gün kala yazılı bir ihtarda bulunulmamışsa kontrat kendiliğinden yenileniyor...




Kira kontratı kendini yeniler mi? Bu sorunun yanıtını yasada açıkça görüyoruz. İlgili yasaya göre, kira kontratında belirtilen sürenin bitmesine 15 gün kala yazılı bir ihtarda bulunulmamışsa kontrat kendiliğinden yenileniyor. 


Kira kontratının kendiliğinden yenilenmesi hali, ev sahibinin ihtar vermediği durumlar için de geçerli. Ayrıca ev sahibinin bir önceki kira artış oranının değiştirilmesini talep etmediği durumlarda da kira kontratı kendiliğinden yenileniyor. 


Kiracınız evden çıkmak istiyorsa...

Konutunuzu kiraladığınız kiracı kontrat süresi bitiminde evden çıkmak isteyebilir. Bu durumda kiracınızın söz konusu sürenin bitiminden en az 15 gün önce size haber vermesi gerekiyor. Burada belirtilmesi gereken bir husus da, kira kontratı süresi bitmeden kiracınızın konuttan çıkmasını istemeniz. Bu talebinizin gerçekleşmesi için kiracınızın sorumluluklarını yerine getirmemiş olması gerekiyor. Yani kiracınız kira bedeli - aidat giderlerini karşılamıyorsa ya da diğer yükümlülüklerini aksatıyorsa, kira kontratı süresi bitmeden çıkmasını talep edebilme hakkınız doğuyor. 


Kira kontratı yenilenmezse ne olur? 

Kira kontratı kendini yeniler mi? için detayları sıraladıktan sonra 'Kira kontratı yenilenmezse ne olur?' konusuna değinelim. Kira kontratları genelde 1 yıllığına yapılıyor. Kira kontratı süresi bitiminde kontrat yenilenmezse, kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor. Böyle bir vaziyet oluştuğunda, kiracı konuttan taşınırsa haksız sınıfına düşer ve bu durum oturmadığı evin kiralarını ödemeye kadar gider. 


Geri Dön