26 / 04 / 2024

Kira kontratı nasıl bozulur?

Kira kontratı nasıl bozulur?

Kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan anlaşmanın resmi bir belge üzerinde de işlenmesi gerekiyor. Taraflar arasında imzalanan bu belgeye kira kontratı deniyor. Kira kontratı bazı özel durumlarda bozulabiliyor. Peki, kira kontratı nasıl bozulur?



Kira kontratı nasıl bozulur?

Kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan anlaşmanın resmi bir belge üzerinde düzenlenmesine kira kontratı deniyor. Kira kontratı iki tarafında imzalaması gereken bir anlaşma olarak karşımıza çıkıyor. 


Kira kontratı, kullandırma amacını taşıyan sözleşmelerin başında geliyor. Bununla mal sahibi, bir bedel (kira bedeli) karşılığında bir şeyin kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını belli bir süre için başka bir kimseye (kiracıya) bırakmayı taahhüt etmiş oluyor. Peki, Kira kontratı nasıl bozulur?


Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı bozulabiliyor. Mirasçılar  kiracıya ihtarname çekerek kira parasından paylarına düşeni isteyebiliyor. Ancak mirasçıların söz konusu mülkü satışa çıkarıp, paylarını almak isteme hakları da bulunuyor. Bu durumda ise mülkün yeni sahibi bir ay içinde eve ihtiyacı olduğunu belirten bir ihtarname çekip, kiracıyı evden çıkarmak için hukuki süreci başlaması gerekiyor. 


Mal sahibinin vefatı gibi özel durumlarda kira kontratının bozulması ile ilgili genel hükümlere Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor;


MADDE 350-

 Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,

belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

b. Yeni malikin gereksinimi


MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Ev sahibi ne kadar vergi öder?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön