25 / 04 / 2024

Kira kontratı nasıl iptal edilir?

Kira kontratı nasıl iptal edilir?

Kiracının ev sahibi ile arasında yaptığı anlaşmaya dair imzaladıkları kira kontratı iptal edilebilir mi? Kira kontratı nasıl iptal edilir? Kiracının ve ev sahibinin hak ve sorumlulukları nelerdir?



Kira kontratı nasıl iptal edilir?

Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olan kira kontratı iptal edilebilir mi? Kira kontratı nasıl iptal edilir?


Sözleşme süresi dolmadan kira kontratı iptal edilmek isteniyorsa öncelikli olarak karşılıklı iki tarafın da anlaşmış olması gerekiyor. Aksi takdirde, tarafların hukuki hak ve sorumlulukları devreye giriyor. 


Kiralayan kira kontratı nasıl iptal eder?

Kiralayanın kira kontratını iptal edebilmesi için geçerli bir sebep sunması gerekiyor. Aksi takdirde, ev sahibine karşı birtakım sorumlulukları oluyor.


Kiralayan kira sözleşmesini belirtilen tarihten önce iptal etmek isterse ve kiralayanın rızasını alamazsa sözleşmenin bitimine kalan sürenin ödemesini yapmak zorunda kalıyor.


Örneğin kira kontrat süresinin bitmesine 6 ay süre var ise ve kiralayan geçerli bir sebep sunmadan bu sözleşmeyi iptal etmek isterse sözleşmenin yükümlülüğü gereği 6 aylık kira bedelini ödemesi gerekiyor.


Ancak geçerli bir sebep sunması halinde; kiralanan mülkün sağlık açısından uygun olmaması, elektrik ve su gibi sistemlerinde yaşanan arızaların bir türlü giderilememesi gibi kiralayan mülkü kullanılamaz hale getiren sorunların olması gibi kiralayanı haklı çıkaran nedenlerin bulunması halinde; sözleşmenin tek taraflı fesih edilmesine olanak sağlar ve bu gibi durumlarda kiralayan tazminat ödemeden sözleşmeyi iptal eder.


Ev sahibi kira kontratı nasıl iptal eder?

Ev sahibinin kontratı tek taraflı fesih edebilmesi için de bazı haklı nedenlerin ortaya çıkması gerekiyor. Aksi takdirde kiralayan sözleşme tarihi bitene kadar kiralanan taşınmazda oturmaya devam etme hakkına sahip oluyor. 


Kira sözleşmesinin feshi için ev sahibini haklı çıkarabilecek en önemli neden ise kiracının kira ödemesini ya hiç yapmaması ya da üst üste tekrarlamak şartı ile 3 ay kira ödeme tarihini geçirdikten sonra ödemesidir. 


Bu durumda kiralayan sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkını kazanır ve sözleşmeyi feshettiğini noter kanalı ile kiracıya bildirmelidir.


Kira kontratının uzaması!



Geri Dön