23 / 04 / 2024

Kira kontratı nasıl yapılmalı?

Kira kontratı nasıl yapılmalı?

Kira kontratı kiracı ve kiralayan arasında yapılan ve kiralanan taşınmazın kiralanma süresi, kira bedeli, kiralanma şartları gibi bilgileri içeren bir belgedir. Peki kira kontratı nasıl yapılmalı?



Kiralayan ve kiracı arasında yazılı bir şekilde hazırlanan kira kontratı kiracı ve kiralayan için önemli bir belgedir. Kira kontratlarının özel bir şekli yoktur. Tarafların taleplerine göre kira kontratı düzenlenebilir. Peki kira kontratı nasıl yapılmalı? Sorunuzu hemen cevaplayalım.


Kira artış oranında yasal zorunluluk olan Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre bir fiyat artışı belirlenmelidir. Evdeki bütün demirbaşlar kiralayan tarafından kontratta açıkça belirtilmelidir. Ayrıca çalışır olup olmadığına da dikkat edilmelidir.


Kontrat öncesi evin fotoğraf ya da video görüntüleri oluşturulup kontrata delil olarak eklenebilir. Bu sayede evin kiralanma öncesi ve sonrası kesin olarak belirlenmiş olur. 


Kontratta, taşınmazın yalnızca o kiracıya kiralandığı ve kiracı tarafından evin başka kişilere kiraya verilmeyeceği belirtilmelidir. Apartmanın ortak giderleri, yönetimle ilgili giderlerin ve kiracının zevkine uygun yaptığı masrafların kiracıya ait olduğu da kontrata eklenmelidir.



Elektrik, doğalgaz ve su kullanımından kaynaklanan borçların da kiracıya ait olduğu kontratta belirtilmelidir. Ayrıca kira bedelinin, ödeme şeklinin, ödeme periyodunun ve ödeme tarihinin de kesin olarak kontrata eklenmesi gerekmektedir.



Ev kira kontratı 2013!

Kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön