29 / 03 / 2024

Kira kontratı süresi bitince ne olur?

Kira kontratı süresi bitince ne olur?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralanmasında imzalanan kira kontratı birtakım hak ve sorumlulukları da kiracı ile mal sahibine yüklemiş oluyor. Peki, kanunen kira kontratı süresi bitince ne olur?



Kira kontratı süresi bitince ne olur?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralanmasında imzalanan kira kontratı birtakım hak ve sorumlulukları da kiracı ile mal sahibine yüklemiş oluyor.


Kira kontratları genellikle bir seneliğine yapılıyor. Ancak bunun yanı sıra süresiz olarak da imzalanan kira kontratları da bulunuyor.


Peki, kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira kontratı süresi bitince ne olur?


Kira kontratı süresi bitiminden önce herhangi bir bildirim yapılmamışsa kira kontratı yenilenmiş kabul ediliyor. Eğer kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. 


Aksi halde; 1 ay öncesinden kiranın yenilenmeyeceği bildirilmediği takdirde kira kontratı kendiliğinden yenilenmiş kabul ediliyor.


Kiracının durumu

Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş oluyor ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalıyor. 


Ev sahibinin durumu

Ev sahibi de aynı şekilde 1 ay öncesinden evi boşaltma ihbarnamesi yollamazsa kiracısını evden çıkartamıyor. Kira kontratı yenilenmiş sayılır.



Kira kontratının feshi davası nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön