19 / 04 / 2024

Kira kontratı süresi ne kadar geçerli?

Kira kontratı süresi ne kadar geçerli?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kiracı ile mal sahibi kira kontratı imzalayarak anlaşmanın koşullarını belirleyebiliyor. Kira kontratı kapsamında kira süresine, kira bedeline yer veriliyor. Peki, kira kontratı süresi ne kadar geçerli?



Kira kontratı süresi ne kadar geçerli?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kiracı ile mal sahibi kira kontratı imzalayarak anlaşmanın koşullarını belirleyebiliyor. Kira kontratı kapsamında kira süresine, kira bedeline yer veriliyor.


Kira kontratı, kanunen belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor. Peki, kira kontratı süresi ne kadar geçerli?


Kira kontratı, sözleşmede belirtilen sürenin sona ermesi halinde, bitmiş değil yenilenmiş olarak kabul ediliyor. Böylelikle kira kontratı süresiz bir hal alıyor. Kanuni hükümler şu şekilde sıralanıyor:


Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Kira kontratı noter tasdik ücreti ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön