26 / 04 / 2024

Kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar!

Kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar!

Kiralama işlemlerinde kiracı ile gayrimenkul sahibi arasında yazılı bir sözleşme yapılacaksa, iki tarafın da bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. İşte kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar...



Kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar!

Gayrimenkul kiralamalarında yapılacak sözleşmeler, işyeri ve daire kiralamalarında farklılık gösteriyor. Her iki kiralama işleminde de kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.


Dikkat edilmesi gerekenlerin başında, gayrimenkul cinsinin ne olduğunun belirtilmesi gerekiyor. Eğer kiralanan bir konut ise "Daire" şeklinde; bir işyeri ise "Mağaza" şeklinde belirtilmesi gerekiyor.


Kira kontratının imzalandığı tarihin unutulmaması; kiranın başladığı tarih ve eğer süreli bir sözleşme ise, ne zaman son bulacağı gibi hususların net olarka belirtilmesi gerekiyor. Böyle net bir şekilde belirtilen maddeler, ileride çıkabilecek problemlerin önüne geçiyor.


Kira sözleşmesi imzalanırken, ödenen nakit paranın sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Böylece ne zaman ne kadar para verildiği de kayda alınmış oluyor.


Gayrimenkul tesliminde; gayrimenkulün ve gayrimenkulde yer alan demirbaşların o anki durumlarının da sözleşmeye kaydedilmesi gerekiyor. Kira sözleşmesinin bitmesi halinde, kiracıdan gayrimenkulü aldığı gibi bırakması talep edilebiliyor.


Varsa kefile ilişkin bilgilerin de kira sözleşmesinde belirtilmesi gerekiyor.


Zorunlu olmamakla birlikte; eğer ümkünse kira sözleşmesinin noter huzurunda imzalanması gerekiyor. Böylece kira sözleşmesi resmi olarak kayıt altında tutulmuş oluyor. Noterde yapılmıyorsa; bir şahit huzurunda imzalanması iki taraf için de fayda teşkil ediyor.


Kira kontrat örneği..

DAİRESİ

MAHALLESİ

SOKAĞI NUMARASI

KİRALANAN ŞEYİN CİNSİ

KİRAYA VERENİN ADI SOYADI

KİRAYA VERENİN İKAMETGAHI

KİRACININ ADI SOYADI

KİRACININ İKAMETGAHI

KİRACININ İŞ ADRESİ VE TEL

BİR AYLIK KİRA KARŞILIĞI : RAKAM İLE  ....... /   YAZI İLE .......

BİR SENELİK KİRA KARŞILIĞI :   RAKAM İLE ........ /    YAZI İLE  .........

KİRANIN NE ŞEKİLDE ÖDENECEĞİ

KİRA MÜDDETİ

KİRANIN BAŞLANGICI

KİRALANAN MECURUN ŞİMDİKİ DURUMU

KİRALANAN MECURUN NE İÇİN KULLANILACAĞI




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön