29 / 03 / 2024

Kira kontratı yoksa kiracı nasıl çıkarılır?

Kira kontratı yoksa kiracı nasıl çıkarılır?

Kontratsız kiracının yaşadığı evin satılması halinde, yeni ev sahibi kira kontratı olmayan kiracıyı çıkarma hususunda zorluk yaşayabiliyor. Peki, kira kontratı yoksa kiracı nasıl çıkarılır? İşte yanıtı...



Kira kontratı yoksa kiracı nasıl çıkarılır?

Kira hukukuna göre kira sözleşmeleri sözlü bir şekilde de yapılabiliyor. İspat yönü zayıf olan bu sözleşme türü, genellikle akraba ilişkileri bulunan; birbirlerini tanıyan bu nedenle kira sözleşmesi imzalama gereği duymayanlar tarafından yapılıyor. 


Ancak akrabalık ilişkisi, kirada yaşanabilecek muhtemel problemlerin önüne geçemiyor. Kiracının kira ödemesini aksatması, kirayı ödememesi gibi sorunlar gündeme gelebiliyor. 


Buna karşın evin satılması halinde, yeni ev sahibi kira kontratı olmayan kiracıyı çıkarma hususunda zorluk yaşayabiliyor. Peki, kira kontratı yoksa kiracı nasıl çıkarılır?


Bu durumda "Ev satın aldım kira kontratı yok nasıl çıkartırım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Sözlü kira sözleşmelerinde başlıca iki problem meydana geliyor. Bunlar: Kira bedelinin kanıtlanması ve kira sürecinin ne zaman başladığının kanıtlanması gibi problemler.


Sözleşmesiz kiracınızı çıkarabilmek için, söz konusu kira bedelini ve kira dönemini kanıtlayacak belgelerin edinilmesi gerekiyor. 


Paranın ödendiğine dair veya kiranın başladığına dair herhangi bir yere atılan bir imza ispat açısından önem taşıyor.


Gerekli kanıtların elde edilmesi ile sözleşmesiz kiracı için dava veya takip açılabiliyor. Kiracının "Ben kiracı değilim." diyerek itiraz etmesi halinde, fuzuli işgalden tahliye davası açılabiliyor.



Sözlü kira kontratı nedir?


Geri Dön