19 / 04 / 2024

Kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?

Kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?

Mal sahibi ile kiracılar arasında kira ilişkilerinde zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor. Oysa her iki tarafın da çıkarlarını koruyacak bir kira kontratı, bu tür sorunların yaşanmasını önlüyor. Peki, kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?



Kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?

Mal sahibi ile kiracılar arasında kira ilişkilerinde zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor. Oysa her iki tarafın da çıkarlarını koruyacak bir kira kontratı, bu tür sorunların yaşanmasını önlüyor. 


Bu nedenle mülk sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi düzenleyen kira kontratı oldukça önem teşkil ediyor. Peki her iki tarafın da haklarını koruyacak bir kira kontratı hazırlarken nelere dikkat etmek gerekiyor? 


Öncelikle kira sözleşmesini imzalayacak olan kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığından emin olunması gerekiyor. Bu da tapu kayıtları incelenerek öğrenilebiliyor. 


Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurlara yer verilmiş olması gerekiyor.  Ayrıca ev sahibinin ve varsa kefilin iletişim adresleri de sözleşmeye kaydedilmesi gerekli.


Taraflar kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edilmeli. 


Kira kontratında belirtilen adres kısmında, kiralanacak konutun adresinin doğru yazılıp yazılmadığından emin olunması gerekiyor. 


Kiranın ne kadar olduğu hem yazı hem de rakam ile yazılması gerekli.  Kira bedelinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında yatırılacağının da sözleşmede yer alması gerekiyor. Ayrıca sonradan sıkıntı yaşamamak için kira bedelinin hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağı da açıkça belirtilmesi gerekiyor.


Diğer bir önemli nokta da depozito oluyor. Eğer depozito veriliyorsa niçin verildiği ve hangi şartlarda geri alınacağı maddeler arasında yer almalı.


Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir maddenin de sözleşmeye eklenmesi gerekiyor.


Kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı da belirtilmeli.


Ayrıca kira sözleşmesinin süresine ve yenileme dönemlerine ilişkin bilginin de sözleşmede yazılmasına dikkat edilmesi önemli. 


Kira kontratı ve maddeleri konusunda herkes yeterli bilgiye sahip olmayabiliyor.  Bu nedenle hem mal sahibi hem de kiracı açısından doğru yönlendirmeye yapabilecek uzman bir gayrimenkul danışmanıyla çalışmak fayda sağlayabiliyor. 


Kira sözleşmesi feshi örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön