25 / 04 / 2024

Kira ödeme tarihi ne zaman?

Kira ödeme tarihi ne zaman?

Taşınmaz mal sözleşmelerinde kiracı kiraladığı mala karşılık kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Peki, belirlenen kira bedeli ne zaman ödenir? Kira ödeme tarihi ne zaman?



Kira ödeme tarihi ne zaman?

Taşınmaz mal sözleşmelerinde kiracı kiraladığı mala karşılık kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Peki, belirlenen kira bedeli ne zaman ödenir? Kira ödeme tarihi ne zaman?


Kira ödeme tarihi..

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor.


Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gün olup, Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor.


Son kira ödeme zamanı:

Son  kira ödemeleri de tahliyeden önceki son ay için, ay başında veriliyor. Örneğin taşınmazı Ağustos ayının sonunda tahliye edecekseniz Ağustos ayının başında son kiranızı verebilirsiniz. Kimi kiracılar depozitoyu son kiraya sayabiliyor. Böylece son ayın kirası da verilmeyebiliyor.



Kira gecikme faizi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön