19 / 03 / 2024

Kira ödemelerinde vergi kesintisi 2017!

Kira ödemelerinde vergi kesintisi 2017!

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan bazı kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor. Peki, kira ödemelerinde vergi kesintisi 2017 ne kadar?



Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor. 


Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor.


Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılacaktır. 


Örneğin; 

3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutulacaktır.


Kiracı, basit usulde vergilemeye tabi bir mükellef ise; vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapmayacaktır.


Kiraya verilen gayrimenkulün hem konut hem de işyeri olarak kullanılması halinde ise; kiralanan yerin tamamı veya bir kısmı işyeri olarak kullanıldığı sürece, kira bedelinin tamamı vergi kesintisine tabi olacaktır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön