26 / 04 / 2024

Kira ödemelerinde vergi kesintisi nasıl yapılır?

Kira ödemelerinde vergi kesintisi nasıl yapılır?

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira ödemelerinde vergi kesintisi nasıl yapılır?



Kira ödemelerinde vergi kesintisi nasıl yapılır?

Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesinde sıralanan bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar. 


Bir diğer ifade ile kira stopajı olarak da bilinen tevkifat gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira ödemelerinde vergi kesintisi nasıl yapılır?


Kiracı olan kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor.


Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılacaktır. Örneğin; 3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutulacaktır.


Kiraya verilen gayrimenkulün hem konut hem de işyeri olarak kullanılması halinde ise; kiralanan yerin tamamı veya bir kısmı işyeri olarak kullanıldığı sürece, kira bedelinin tamamı vergi kesintisine tabi olacaktır.


Kiracı, basit usulde vergilemeye tabi bir mükellef ise, vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapmayacaktır.


Kira stopajı ödeme tarihleri 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön