29 / 03 / 2024

Kira ödemelerinde vergi kesintisi!

Kira ödemelerinde vergi kesintisi!

Kira ödemelerinde vergi kesintisi hakkında bilgiye ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kira ödemelerinde vergi kesintisi!

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi bir diğer deyişle tevkifat yapmak zorunda oluyor. Söz konusu kişi, kurum ve kuruluşlar aşağıda sıralanıyor.


Madde 94

"Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar."


Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor.


Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılıyor. Örneğin; 6 aylık veya 1 yıllık iş yeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutuluyor.


Kiracı olan basit usulde vergiye tabi ise, ödemelerden vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapılmıyor.


Kiraya verilen gayrimenkulün hem konut hem de iş yeri olarak kullanılması durumunda ise; kiralanan yerin tamamı veya bir kısmı iş yeri olarak kullanıldığı sürece, kira bedelinin tamamı vergi kesintisine tabi oluyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön