24 / 04 / 2024

Kira peşin mi alınır?

Kira peşin mi alınır?

Kiracı kiraladığı taşınmaza karşılık belirlenen miktardaki kira bedelini belirlenen tarihte ödemek ile mükellef oluyor. Peki, ödenen kira oturulan ayın kirası mı yoksa oturulacak ayın kirası mı oluyor? Kira peşin mi alınır?



Kira peşin mi alınır?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Buna göre kiracı kiraladığı taşınmaza karşılık belirlenen miktardaki kira bedelini belirlenen tarihte ödemek ile mükellef oluyor.


Ödenen ev kirası oturulan ayın kirası mı yoksa oturulacak ayın kirası mı oluyor? Kira peşin mi alınır?


Kira sözleşmelerinde ödeme aksi belirtilmedikçe öncelikle hak ediş ve sonrasında ödeme şeklinde oluyor. Buna göre öncelikle evde oturmayı hak etmek için kira parası ödeniyor. Bu neden ile eve girerken oturmanın planladığı ayın kirasını ödeniyor.


Taraflar arasında yapılan anlamaya göre kiranın tamamı peşin ödenebileceği gibi, birkaç ayın kira bedeli de peşin olarak ödenebiliyor.


Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor.


Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gün olup, Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor.



Kira gecikme faizi nasıl hesaplanır?

https://emlakkulisi.com.tr/kira-gecikme-faizi-nasil-hesaplanir/397433



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön