16 / 04 / 2024

Kira sözleşmelerinde damga vergisi matrahı!

Kira sözleşmelerinde damga vergisi matrahı!

Kira sözleşmelerinde damga vergisi matrahı sözleşme süresine göre hesaplanan toplam kira tutarıdır. Ancak kira tutarı sözleşmeye net olarak yazılmışsa brüt tutardır. 1 yıldan fazla süreli kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde olarak belirtiliyor...




Kira sözleşmelerinde damga vergisi matrahı!


Kira sözleşmelerinde damga vergisi matrahı; sözleşme süresine göre hesaplanan toplam kira tutarıdır. Ancak kira tutarı sözleşmeye net olarak yazılmışsa brüt tutardır. Birden fazla yıl süreli kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde olarak belli edilmiş ise bu yüzdeler dikkate alınır. Artış enflasyon oranı, tüketici endeksi vs gibi düzenleme esnasında belli olmayan artışlar dikkate alınmaz. Yabancı para cinsinden düzenlenmiş ise, sözleşmenin düzenlendiği andaki TC Merkez Bankası döviz satış tutarıdır. Kendiliğinden uzayan sözleşmelerde ayrı bir kağıt düzenlenmeyip sözleşme hükümlerine göre bir uzama söz konusu olduğundan herhangi damga vergisi hesaplanmasına gerek yoktur.


Ancak, uzatılan kira sözleşmelerinde ise yeni bir kira sözleşmesi ya da süre uzatımına ilişkin şerh ya da mektup söz konusu olduğundan damga vergi hesaplanması gerekiyor. Mevcut kira sözleşme hükümlerine göre imzalanacak yeni protokolle sadece sözleşme miktarında artırım yapılması halinde, her bir nüsha için artan miktar üzerinden damga vergisinin hesaplanması, sözleşmede yer alan tutarın eksilmesi halinde ise damga vergisi hesaplanmaması gerekiyor.


Kira sözleşmelerinde damga vergisi matrahı!


Kira sözleşmesinin tapu kütüğüne şerhi talep edildiğinde, söz konusu kira sözleşmesine ait damga vergisinin ilgili vergi dairesine makbuz karşılığı ödendiğine dair makbuzun tapu idaresine ibrazı durumunda, söz konusu kira sözleşmesine ait damga vergisinin ayrıca aranılmaması gerekiyor. Matraha sözleşmedeki KDV dahil değildir.



Kira sözleşmesi damga vergisi beyannamesi!
Damga vergisi defteri neden tutulur?
Kira sözleşmesi damga vergisi ne zaman ödenir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön