24 / 04 / 2024

Kira sözleşmelerinde damga vergisi ne zaman doğar?

Kira sözleşmelerinde damga vergisi ne zaman doğar?

Kira sözleşmelerinde damga vergisi ne zaman doğar? sorusunun cevabı şöyle veriliyor: Sözleşmeyi imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde; sözleşmenin imzalandığı ayı takip eden ayın 23.günü vergi dairesine beyan etmesi zorunluluğu var




Kira sözleşmelerinde damga vergisi ne zaman doğar?


Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisine tabi tutulur. Bu kağıtlara ilişkin damga vergisi, kağıdı imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde Damga Vergisi Kanununun 22/a maddesi uyarınca ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirerek, yirmialtıncı günü akşamına kadar ödeme yapması gerekiyor.


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirim yapıp aynı süre içinde ödemesi gerekiyor.


Kira sözleşmelerinde damga vergisi ne zaman doğar?


Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından zincirleme sorumluluğu vardır. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterlidir.


Gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri ile dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri damga vergisinden istisnadır.



Kira sözleşmelerinde damga vergisi matrahı!
Kira kontratı damga vergisi hesaplama kefilli!
Kira sözleşmesi damga vergisi oranı!
Kira sözleşmesi damga vergisi ödeme süresi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön