24 / 04 / 2024

Kira sözleşmelerinde süreli süresiz ayrımı nedir?

Kira sözleşmelerinde süreli süresiz ayrımı nedir?

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde taraflar belli bir süre için kira sözleşmesi imzalıyor. Peki, kira sözleşmelerinde süreli süresiz ayrımı nedir?



Kira sözleşmelerinde süreli süresiz ayrımı nedir?

Kira sözleşmesi, kiracı ile mal sahibi arasında imzalanıyor. Bu sözleşmede ev sahibi evini sözleşmede belirtilen süre boyunca kiralayacağını, kiracı ise yine bu süre boyunca sözleşmede belirtilen bedeli ödeyeceğini belirtmiş oluyor.


Noter huzurunda da yapılabilen kira sözleşmesi ev sahibi ve kiracı arasında karşılıklı imzaların atılarak da yasal olarak kabul ediliyor. Ancak sözleşme imzalanırken dikkat edilmesi gereken ve mutlaka sözleşmede yer alması gereken maddeler bulunuyor. Peki, kira sözleşmelerinde süreli süresiz ayrımı nedir?


Kira bedeline ilişkin yapılan bu kanuni düzenleme irdelendiğinde de görüleceği üzere kira bedelindeki artışın tayini konusunda kira sözleşmelerinin süresi dikkate alınmış, kira sözleşmelerinin süresi ve kira bedelinin tayini kanun koyucu tarafından paralel olarak ele alınmış oluyor.  Kira sözleşmelerinde süre, belirli süreli olabileceği gibi belirsiz süreli de olabiliyor. 


Borçlar Kanunu, kira sözleşmelerinde süreyi düzenleyen 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanununun ilgili maddesi ile temelde aynı düzenlemeyi içeriyor. Kiraya veren ve kiracı aralarında akdettikleri sözleşmede iradeleri ile sözleşmenin süresini belirlemişlerse bu durumda bu kira akdi, belirli süreli kira akdi olarak tanımlanıyor.Kararlaştırılan bu sürenin dolması ile birlikte kira sözleşmesi sona ermiş oluyor. 


Ancak taraflar açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse kira sözleşmesi belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşecek ve kira ilişkisi devam ediyor. Uzayan bu dönem için kiralayanın, kiracıyı tahliye hakkı bulunmuyor. Kira sözleşmesi başlangıçta taraflar arasında herhangi bir süre belirlenmeksizin akdedilmiş ise veyahut belirli akdedilen kira sözleşmesi taraflarca feshedilmeyerek devam ediyorsa bu takdire taraflar arasındaki kira sözleşmesine belirsiz süreli kira sözleşmesi deniyor. 


Kira bedeli nasıl belirlenir 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön