28 / 03 / 2024

Kira sözleşmesi artış oranı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi artış oranı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmenin bir seneliğine daha uzatılması halinde kirada artış yapılıyor. Peki, kira sözleşmesi artış oranı nasıl hesaplanır?



Kira sözleşmesi artış oranı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme kapsamında kira bedeline, kiranın ödeneceği zamana ve kira artış oranları gibi bilgilere yer veriliyor.


Kira artış oranı, kira sözleşmesinin bir seneliğine daha yenilenmesi halinde kullanılıyor. Kimi zaman kira sözleşmelerinde bu kısım boş bırakılıyor. Kimi zaman ise tarafların belirledikleri bir oran yazıyor.


Peki, kira sözleşmesi artış oranı yasal olarak ne olmalıdır? Kira sözleşmesi artış oranı nasıl hesaplanır?


Kira artış oranı hesaplamaları işyeri ve meskenlerde farklı şekilde uygulanıyor. Kanunun meskenlerde yapılacak zammın ÜFE oranlarından yüksek olmaması gerekirken, işyerlerinde ise sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Peki, sözleşme serbestisi nedir?

İşyeri kira sözleşmelerinin uzatılması halinde uygulanan bu kurala göre, sözleşmede belirtilen oranda kiracıya zam yapılıyor. Ancak sözleşmede herhangi bir orana yer verilmemesi halinde mal sahibi kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.


2020 yılına kadar sadece meskenlerde uygulanan kural


Borçlar Kanunu madde 344: Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 2015 yılı Eylül ayında açıklanan verilere göre ÜFE'ye göre kira artış hesaplamalarında yüzde 6,21 oranı kullanılıyor.


Enflasyon oranları Ağustos 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön