28 / 03 / 2024

Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2014!

 Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2014!

Damga Vergisinin, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması halinde ödenmesi gerekiyor. Peki, kira sözleşmesi için ne kadar vergi ödenir? İşte kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2014..



Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2014!

Damga Vergisi Kanunu gereğince; bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması ve düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi halinde damga vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Damga vergisinin tabi olduğu sözleşmeler arasında taşınmaz kira sözleşmeleri de bulunuyor. Kira sözleşmesi için ödenecek vergi, kira bedeli üzerinden belirleniyor. Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor.Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Ancak kira sözleşmesinde yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi; depozito tutarı ve kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor.


Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2014 formülü..

Vergiye tabi tutulan kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında damga vergisinin ödenmesi gerekiyor.Vergi her bir nüsha için ödeniyor. 


Kefilli sözleşmelerde..

- Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89)


- Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48)


Yukarıda yer alan vergi oranlarına göre, kefilli kira sözleşmeleri için 1.89+9,48=11.37 oranında damga vergisi ödenmesi gerekiyor.


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler zincirleme sorumlu oluyor.


Kira sözleşmesi formu 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön