16 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi en çok kaç yıllık yapılır?

Kira sözleşmesi en çok kaç yıllık yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucusun sorduğu kira sözleşmesi en çok kaç yıllık yapılır? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Bir işyerinde kiracıyım. İşyerinin maliki bir karı kocaydı ve ben erkeğin kiracısıydım. Sonra kadın öldü. Benim kira sözleşmem 10 yıllıktı, 2018'de son bulacak. Ancak ölen annenin çocukları şimdi "Bizimle sözleşme yapacaksın" diyorlar. Ben onlarla sözleşme yapmaya mecbur muyum? Bir kira sözleşmesi en çok kaç yıllık yapılır? 


Karı koca birlikte malik iken ihtimale göre yan yarıya maliktiler. Kadın ölünce kocasının miras payı önceki yan hissesine katıldı. Yan hisseye sahip koca, bir de eşinin yan hissesinin dörtte birini aldı. Kalan çocukların oldu. Çocukların talebi, annelerinden gelen hisseye isabet eden kira bedelinin kendilerine ödenmesi' olur. Yoksa 2018'de bitecek kira sözleşmesini fesih yetkileri olmadığı gibi sizden de bu sözleşmeyi feshetmenizi isteyemezler. Peki sizden hisselerine düşen kira bedelini talep ettikleri takdirde ve siz bu parayı kendilerine ödediğiniz takdirde bu defa baba, "Sen benim kiracımsın, kiranın tamamını isterim" demez mi? Elbette diyebilir ve siz kendinizi bir ihtilafın içinde bulursunuz. Aynca ben mirasçı olarak kaç çocuk kaldığını bilmediğim için ikinci bir ihtimalden söz edeyim: Kardeşler kira bedellerini tek tek kendilerine ödemenizi de isteyebilirler. Bu defa da elbirliği mülkiyetinde borcun kime ödeneceği ihtilafı ortaya çıkar. Aklınızı fazla karıştırmayayım. Bence siz böyle bir talebi yazılı olarak aldıysanız sulh hukuk mahkemesine başvurup 'tediye mahalli' talep edin. Yani hukuki ihtilafa düşme ihtimaline binaen kira bedellerinin ödenebileceği bir banka şubesi tayini isteyin. Mahkeme size kira bedellerini ödeyeceğiniz bir banka şubesi tayin eder ve siz kiranızı oraya yatırırsınız. Siz borçtan kurtulursunuz, mirasçılar kendi aralannda işlerini halleder. Kira sözleşmelerinin yapılabilecek belli bir süresi yoktur. Süre tarafların anlaşmalarına tabidir. 



Temer HEPER/Posta

 


Geri Dön