26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi fesih süresi ne kadardır?

Kira sözleşmesi fesih süresi ne kadardır?

Taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin ne zaman ve hangi şartlar altında sona erdileceğine ilişkin esaslar, Borçlar Kanununda yer alıyor. Peki, kira sözleşmesi fesih süresi ne kadardır?



Kira sözleşmesi fesih süresi ne kadardır?

Kiralama ilişkilerinde taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin ne zaman ve hangi şartlar altında sona erdileceğine ilişkin esaslar, Borçlar Kanununda yer alıyor.


Kanuna göre, açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor. Ancak tarafların bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürmeleri halinde, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşüyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih nasıl gerçekleşir? Kira sözleşmesi fesih süresi ne kadardır, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Borçlar Kanunu madde 328 gereğince; belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebiliyor. 


Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınıyor.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli oluyor.


Kira sözleşmelerinde fesih süresi..

Taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında taraflardan her biri, bir taşınmaza veya taşınır bir yapıya ilişkin kira sözleşmesini yerel adette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir adetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebiliyor.


Kira kontrat feshi!


Geri Dön