18 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi her yıl yenilenir mi?

Kira sözleşmesi her yıl yenilenir mi?

Kira sözleşmelerinde kiraya dair bilgilere yer veriliyor. Örneğin kira bedeli, kiranın ne zaman ödeneceği, kira süresi gibi. Peki kiranın uzatılması isteniyorsa ne yapılmalı? Kira sözleşmesi her yıl yenilenir mi?



Kira sözleşmesi her yıl yenilenir mi?

Kira sözleşmesi, kanunda "kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme" olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi yazılı olarak yapılabileceği gibi sözlü olarak da yapılıyor. Ancak, olası bir sorunda ispat açısından yazılı sözleşmeler tercih ediliyor. 


Kira sözleşmelerinde kiraya dair bilgilere yer veriliyor. Örneğin kira bedeli, kiranın ne zaman ödeneceği, kira süresi gibi.. Peki kira süresi uzarsa ne olur? Kira sözleşmesi her yıl yenilenir mi?


Taraflar, kira sözleşme süresinin dolması halinde herhangi bir bildirim veya talepte bulunmaz ise, sözleşme yenilenmiş olarak kabul ediliyor. Ancak, kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. 


Aksi halde kira akdi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor. Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş oluyor ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalıyor. 


Tam tersi halde; Ev sahibi de 1 ay öncesinden evi boşaltma ihbarnamesi yollamazsa kiracısını evden çıkartamıyor. Kontrat yenilenmiş sayılıyor. Ev sahibi ancak yenilenen kontrat için belirlenen şekilde kira bedeline zam uygulayabiliyor.


Eski kira sözleşmesi yeni maliki bağlar mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön