19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi?

Kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi?

Kira sözleşmesinin imzalanması ile kiraya veren bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor. Peki, kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi?



Kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kiralanan ile kiracı arasında imzalanan bu sözleşme genellikle senelik olarak hazırlanıyor.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Kanunen kira sözleşmesinin herhangi bir şekil şartı bulunmuyor. Aynı zamanda kira sözleşmesinin noterde imzalanması gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak hak kaybı yaşamamak ve sözleşmesinin ispat gücünü artırmak isteyen taraflar kira sözleşmesini noter huzurunda imzalayabiliyor.


Kira sözleşmesi noter harcı oranları:

1.Muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için (Binde 1,13). Bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarı (57,60 TL)'den az, (29.610,20 TL)'den çok olamaz.


Buna göre, kira sözleşmesi için binde 1,13 oranında noter harcı ödenmesi gerekiyor.


Kira sözleşmesinde damga vergisi hesabı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön