23 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi indir 2017!

Kira sözleşmesi indir 2017!

Kira sözleşmesi taşınmaz mal kiralamalarında yapılıyor. Kira sözleşmesi, kiracı ile mal sahibi arasında yapılıyor. Kira sözleşmesini tarafların vekili de yapabiliyor. İşte kira sözleşmesi örneği 2017..



Kira sözleşmesi taşınmaz mal kiralamalarında yapılıyor. Kira sözleşmesi, kiracı ile mal sahibi arasında yapılıyor. Kira sözleşmesini tarafların vekili de yapabiliyor.


Kira sözleşmesi hakkında yasal esaslar ve kira sözleşmesini imzalayan tarafların hak ve sorumlulukları yeni kira kanunu olan Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor Kanunda kira sözleşmesi şu şekilde tanımlanıyor:


KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

"Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir."


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Kira sözleşmesi yaparken, içerisinde taraflar hakkında kimlik ve iletişim bilgilerine de yer veriliyor.


Kira sözleşmesinin dikkatli hazırlanması ve demirbaşların o anki durumu hakkında bilgiye kira sözleşmesinde yer verilmesi de önem teşkil ediyor.


Tarafların imzaladıkları kira sözleşmesi; kiralama süresi, kira bedeli, kira artış oranı, kira bedelinin ödeneceği tarih gibi bilgileri de içerisinde barındırıyor.


KİRA SÖZLEŞMESİNDE KİRA BEDELİ NASIL BELİRLENİR?

Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. İlk kira bedeli mal sahibi tarafından bölgenin emsal kira bedellerine göre belirlenebiliyor. 


Kira sözleşmesinin yenilenmedi halinde ise yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


KİRA SÖZLEŞMESİNDE NE KADAR DEPOZİTO VERİLİR?

Kira anlaşmalarında mal sahipleri kiracıdan ilk kirayı ve depozito bedelini peşin olarak ödemelerini isteyebiliyor. Depozito olarak istenilen ücret, kanunla sınırlandırılmış olup, mal sahibi istediği kadar depozito ücreti talep edemiyor. Borçlar Kanunu gereğince en fazla 3 kira bedelinde denk miktarda depozito istenebiliyor. Örneğin anlaşılan kira bedeli 1000 TL ise, depozito en fazla 3 bin TL olabiliyor.


SÖZLÜ KİRA SÖZLEŞMESİ OLUR MU?

Kira sözleşmesinin kanunda özellikle belirtilmiş herhangi bir şekil şartı bulunmuyor. Taraflar sözleşmelerini yazılı olarak yapabileceği gibi, sözlü olarak da yapabiliyor. Ancak sözlü anlaşmalarda ispat yükü zor olacağından, genellikle anlaşmalar yazılı olarak yapılıyor. İsteyenler kira sözleşmelerini noter huzurunda da imzalanabiliyor.



KİRA SÖZLEŞMESİ 2017 ÖRNEĞİ

Dairesi

(Buraya taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesi yazılacak)

Mahallesi

(Burayı tapudaki mahallesi hanesinde yazan yazılacak)

Cadde/Sokağı

(Cadde veya sokak yazılacak)

Numarası

(Apartman kapı numarası ve Daire kapı numarası yazılacak)

Kiralananın Cinsi

Apartman dairesi

Kiralayan

(Kiraya verenin tam adı ve soyadı yazılacak)

Kiralayanın T.C. Kimlik No

(Kiraya verenin T.C. Kimlik no yazılacak)

Kiralayanın Adresi

(Kiraya verenin tam adresi yazılacak)

 

Kiracı

(Kiracının tam adı ve soyadı yazılacak)

Kiracının T.C. Kimlik No

(Kiracının T.C. Kimlik no yazılacak)

Kiracının Adresi

(Kiracının tam adresi yazılacak)

 

Akdin Başlangıç Tarihi

(Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi yazılacak)

Akdin Süresi

(Kira sözleşmesinin süresi yazılacak)

Yıllık Kira Bedeli

(Kira bedelinin yıllık toplamı yazılacak)

Aylık Kira Bedeli

(Her ay ödenecek kira bedeli yazılacak)

Kira Bedelinin Ödeme Şekli

Her ayın beşinci günü akşamına kadar peşin olarak

Kiralananı Kullanım Şekli

Yalnızca mesken (konut) olarak

Kiralananın Durumu

Sağlam, tam ve kullanılmaya elverişlidir


Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar

………. marka kombi, elektrik (endeks………..), su (endeks………..) ve doğalgaz (endeks………..) sayaçları, su ve doğalgaz sayaçlarına ait kartlar ve kiralananın apartman kapısı ve daire kapısının ikişer adet anahtarı.


Kiracı, kiralananı özenle kullanmak zorundadır.

Kiracı, kiralananda ve çevrede oturanlara iyi niyet kuralları içinde davranmaya zorunludur.


Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen üçüncü kişilere kiralayamaz, alt kiraya veremez; devir ve temlik edemez.


Kiracı, kiralayanın yazılı izni olmadıkça, kiralananda değişiklik yapamaz; aksi halde, doğacak  zararı karşılamak zorundadır.


Üçüncü kişilerin kiralanan üzerinde hak iddia etmeleri halinde, kiracı, durumu derhal kiralayana haber vermek zorundadır.


Kiracı, kiralananda yapılması gereken onarımları, derhal kiralayana bildirmek zorundadır; aksi halde doğacak zarardan sorumludur.


Kiracı, kat malikleri kurulunca kendisine tebliğ edilen hususları, kiralayana haber vermek zorundadır.


Kiracı, kat malikleri kurulu kararı uyarınca, yapılması gereken işlere izin vermek zorundadır.


Kiracı, kiralanandaki onarımlara katlanmak ve kiralanandaki olağan kullanımdan dolayı yapılması gereken onarımları yapmak/yaptırmak ve giderlerini karşılamak zorundadır.


Kiralananın mülkiyet hakkından doğan vergileri kiralayana, kullanımdan doğan vergi, resim ve harçları kiracıya aittir. Uyuşmazlık halinde, yerel örf ve âdetler uygulanır.


Kiracı, kira sözleşmesinin sonunda, kiralananı aldığı şekilde, kiralayana teslim etmek zorundadır: Keza kiralananla birlikte teslim edilen demirbaşlar da alındığı şekilde, kiralanana teslim edilmediği takdirde, oluşan hasarların bedelinin kiralayana ödenmesi veya eski hale getirilmesi zorunludur.


Kiralananın iyi ve kullanılmaya elverişli halde teslim edildiği asıldır. Aksi durum kiracı tarafından ispatlanmak zorundadır. Kiralananın normal kullanımından dolayı ortaya çıkacak yıpranma ve eksikliklerden dolayı kiracı sorumlu değildir.


Kiracı, kira sözleşmesinin sona ermesi veya satılığa çıkartılması halinde, kiralananın gezilmesine ve incelenmesine izin vermek zorundadır.


Kiralananın boşaltılması/tahliyesi gerektiği hallerde, kiralananın boşaltılmaması durumunda ortaya çıkacak zararlardan dolayı kiracı sorumlu olacaktır.


Kiracı, kendisi  veya birlikte oturanların sağlığı için ciddi tehlike oluşturmayan kusurlardan dolayı, kiralayanı teslim almaktan kaçınamaz, sözleşmeyi bozamaz ve kiradan indirim talebinde bulunamaz.


Kiracı, kiralana yaptığı faydalı ve lüks şeylerin bedelini kiralayandan isteyemez ve sözleşme bitiminde bunları kiralayana teslim etmek zorundadır.


Kiracı, kiralayanın yazılı olurunu almak ve giderleri kendisine ait olmak üzere, genel anten, uydu anteni, kablo televizyon gibi donanımları yaptırabilir.


Kira sözleşmesi indirmek için tıklayın


KİRA SÖZLEŞMESİNDE GEREKLİ BELGELER

Kira sözleşmesi imzalama sırasında herhangi bir belge gerekli olmuyor. Bir kırtasiyeden alınan kira sözleşmesinin doldurulması ve imzalanması yeterli oluyor. Ancak noterde sözleşmenin imzalanması halinde kimliklerle birlikte müracaatın yapılması ve noter harcının ödenmesi gerekiyor.


KİRACI TAHLİYE TAAHHÜDÜ NEDİR? NASIL VERİLİR?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı tahliye taahhütnamesi vererek  kiraladığı taşınmazı boşaltacağı tarihi beyan edebiliyor. Tahliye taahhütnamesinin geçerli sayılabilmesi ilk kira sözleşmesi yapılırken verilmemiş olması ve yazılı bir şekilde verilmesi gerekiyor. Taahhütnamede özgür irade ile belirlenmiş bir tarihin belirtilmesi gerekiyor. Kiracı tahliye taahhüdü örneği şu şekilde sıralanıyor;


Kiracı tahliye taahhüdü örneği 

TAAHHÜT EDEN(KİRACI)

ADI SOYADI     (ÜNVANI)    :

 

MAL SAHİBİ (KİRALAYAN)

ADI SOYADI                  :          

 

TAHLİYE EDİLECEK

MECURUN ADRESİ              :

 

TAHLİYE TARİHİ              :

 

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda yazılı adresteki taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak Türk Borçlar Kanunu gereğince boş ve sağlam olarak yukarıda belirtilen tarihte tahliye edeceğimi adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğimi beyan kabul ve taahhüt ederim.

 

TAAHHÜT TARİHİ                     :

 

TAAHHÜT EDEN                      :

 

İMZASI       





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön