29 / 03 / 2024

Kira sözleşmesi kefil eşin rızası!

Kira sözleşmesi kefil eşin rızası!

Kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlenmesi halinde kefalet sözleşmesi imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesinde kefil eşin rızası aranır mı?



Kira sözleşmesi kefil eşin rızası!

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi kiracısından kefalet isteyebiliyor. Kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlenmesi halinde ise kefalet sözleşmesi imzalanıyor.


Kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bazı koşullar aranıyor. Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe  geçerli olmuyor. 


Peki, kira sözleşmesi kefil eşin rızası aranır mı?


Kanun maddesi:

Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.


Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına sebep olmayan değişiklikler için eşin rızası gerekmez.


Yukarıda yer alan Borçlar Kanunu hükümleri gereğince kira sözleşmesi dahil, yapılan sözleşmelerda kefalet için öncelikle eş rızasının alınmış olması gerekiyor. Eş rızası olmadan yapılan kefalet sözleşmeleri geçersiz kabul ediliyor.


Ancak 6455 sayılı kanunun 77. maddesiyle 6098 sayılı kanunun 584. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre, ticari işletmeler adına yapılacak kefalette eş rızası aranmıyor.



Kira sözleşmesinde kefil olursa damga vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön