26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?

Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?

Taşınmaz malların kiralanması halinde taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu kira sözleşmesi süreli olabileceği gibi süresiz de olabiliyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl yenilenir? İşte kanun esasları..



Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?

Taşınmaz malların kiralanması halinde taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu kira sözleşmesi süreli olabileceği gibi süresiz de olabiliyor.


Kira sözleşmesini imzayalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Kiracı istediği zaman evden çıkamayacağı gibi; ev sahibi de istediği zaman kiracısını evden tahliye edemiyor. 


Peki, kira döneminin sone gelmesi halinde ne olur? Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?


Borçlar Kanunu gereğince, taraflar, kira sözleşme süresinin dolması halinde herhangi bir bildirim veya talepte bulunmaz ise, sözleşme yenilenmiş olarak kabul ediliyor. 


Ancak, haklı nedenler ile kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. 


Aksi halde kira sözleşmesi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor. Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş oluyor ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalabiliyor. 



Kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön