20 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi tapuya nasıl şerh edilir?

Kira sözleşmesi tapuya nasıl şerh edilir?

Kira sözleşmesi ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da kira bedelini ödemeyi üstleniyor. Sözleşme tapuya şerh edilebiliyor. Peki, kira sözleşmesi tapuya nasıl şerh edilir?



Kira sözleşmesi tapuya nasıl şerh edilir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi, noterde imzalanabildiği gibi bir şahit huzurunda da imzalanıyor. Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi de söz konusu oluyor.


Kira sözleşmesi noterde yapılmış ve kiracıya şerh yetkisi verilmiş ise sadece kiracının başvurusu ile yapılabiliyor.  Eğer kira sözleşmesi noterde yapılmamış ise ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemiş ise taşınmaz sahibinin başvurusu ve akit sırasında imza atması gerekiyor. Peki, kira sözleşmesi tapuya nasıl şerh edilir?


Gerekli belgeler:

1. Kiralanan yerin tapu senedi  

2. Kira sözleşmesi

3. Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,

4. İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

5. Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları ( Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi 


Mali yönü:

Sözleşme süresine göre hesaplanacak kira toplamı ve sözleşmede süre belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden; binde 5.94 oranında harç tahsili gerekiyor.  


Ayrıca noterce düzenlenmemiş ise kira sözleşmelerinin şerhinde damga Vergisi Kanununca Binde 1.5 oranında damga vergisi tahsil ettiriliyor. Ayrıca döner sermaye işletmesinin belirlediği tarife üzerinden ücret alınıyor. 



Güncel kira sözleşmesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön