26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi ÜFE TÜFE hesabı!

Kira sözleşmesi ÜFE TÜFE hesabı!

Kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, mal sahibi kiracısına belli oranda zam yapabiliyor. Peki kiracıya ne kadar ve nasıl zam yapılır? İşte kira sözleşmesi ÜFE TÜFE hesabı..



Kira sözleşmesi ÜFE TÜFE hesabı!

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


TÜFE ise, hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçüyor. 2003 temel yıllı TÜFE'nin temel amacı; piyasada tüketime konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçerek enflasyon oranını hesaplamaktır.


Bu amaca yönelik olarak hanehalklarının, yabancı ziyaretçilerin ve kurumsal nüfusun yurtiçinde yaptığı tüm nihai parasal tüketim harcamaları dikkate alınmıştır.


Borçlar Kanunu gereğince, kira artış hesaplamalarında ÜFE oranları baz alınıyor. Ancak bazı kira sözleşmelerinde uygulanacak zam "Üfe+Tüfe/2" formülü ile yapılıyor.


Ağustos ayı kira artış oranları:

ÜFE oranları:

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,46 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,26 artış gösterdi.


TÜFe oranları:

TÜFE’de (2003=100) 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,45, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,18, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,32 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,35 artış gerçekleşti.



Yeni enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak!

Kira sözleşmesi kanunu 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön