26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Kira sözleşmeleri genellikle yazılı olmak yapılmakla ile birlikte sözlü olarak da yapılıyor. Peki kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı? Yazılı olmayan kira sözleşmelerinin hükümleri nelerdir?



Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre, kira sözleşmesinin yazılı olması zorunlu tutulmuyor. Öyle ki, kira sözleşmeleri sözlü olarak; tarafların birbirleri ile anlaşması ile yapılabiliyor.


Sözleşmesiz kiracı hakları ile sözleşmesiz ev sahibi hakları; yazılı sözleşmesi olan kiracı ve ev sahibi haklarından farklı olmuyor. Buna göre, sözlü kira sözleşmesi yapan taraflar arasında da birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Ancak, yazılı olmayan sözleşmeler ileride gayrimenkul sahibi ve kiracısı arasında birtakım problemlere neden olabiliyor. Örneğin kira bedelinin ödenmemesi; kira döneminin sona ermesi ancak kiracının çıkmaması gibi..


Sözlü kira sözleşmesi ispat yükü

Kira bedelinin ödenmemesi halinde; gayrimenkul sahibinin bu durumu kanıtlaması gerekiyor. Sözleşmenin imzalanmamış olması ispat durumunu zorlaştırıyor. 


Bu durumda gayrimenkul sahibi kiracını tahliyesi için, ilamsız icra takibi başlatabiliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön