23 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl çıkarılır?

Kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl çıkarılır?

Kira sözleşmesi kanunda bir zorunluluk olarak belirtilmiyor. Kira sözleşmesi sözlü ve yazılı olabiliyor. Peki, taraflar arasında anlaşmazlık yaşanırsa sözleşmesiz kiracı nasıl çıkarılır?



Kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl çıkarılır?

Kira sözleşmesi,  “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak  tanımlanıyor. 


Evin kiraya verilmesi durumunda, kiracı ile resmi bir sözleşme imzalanması ve yapılan anlaşmanın tüm şartları bu sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. 


Kira sözleşmesi, gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasındaki anlaşmayı belgelendirmeye yarıyor. Tarafların noter huzurunda imzalayabildikleri kira sözleşmesi, noter olmadan da bir şahit huzurunda taraflar arasında imzalanabiliyor.


Kira sözleşmesi kanunda bir zorunluluk olarak belirtilmiyor. Sözleşmenin yazılı olarak yapılabildiği gibi sözlü olarak da yapılabiliyor. Peki, taraflar arasında anlaşmazlık yaşanırsa sözleşmesiz kiracı nasıl çıkarılır?


Kira sözleşmesi olmayan kiracıyı çıkarabilmek için, kendisinin kiracı olduğunu kanıtlayacak belgelere ihtiyaç duyuluyor. Bu belgeler ile kira bedelinin ve kira döneminin de kanıtlanabilir olması önem taşıyor. 


Kira parasının ödendiğine dair veya kiranın başladığına dair herhangi bir yere atılan bir imza da kira anlaşmasının ispat edilmesi açısından önem teşkil ediyor. 


Söz konusu kanıtların elde edilmesi ile sözleşmesiz kiracı için dava veya takip açılabiliyor. Kiracının "Ben kiracı değilim." diyerek itiraz etmesi gibi bir durumda ise  fuzuli işgalden tahliye davası açılabiliyor.


Ev sahibi kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön