25 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde fesih süresi nedir?

Kira sözleşmesinde fesih süresi nedir?

Taşınmaz mal kiralayan kiracılar ile taşınmazını kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesini ancak kanunda belirtilen durumlarda feshedebiliyor. Peki, kira sözleşmesinde fesih süresi nedir?



Kira sözleşmesinde fesih süresi nedir?

Taşınmaz mal kiralayan kiracılar ile taşınmazını kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesini ancak kanunda belirtilen durumlarda feshedebiliyor.


Kira sözleşmesinin feshedilebilmesi için aynı zamanda kanunda belirtilen durumların doğmuş olması gerekiyor. Kiracılar, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedebiliyor.


Ancak mal sahibinin sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi feshetme hakkı bulunmuyor. Mal sahibi kanunda belirtilen fesih gerekçelerinin doğması ile kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.


Buna karşın 2014 yılında uygulamaya giren kanun hükmüne göre; on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor.


Mal sahinin fesih gerekçeleri:

Gereksinim, yeniden inşa ve imar

Yeni malikin gereksinimi

Kira bedelinin ödenmemesi

Kiracının aynı ilçede evi olması

Kiracının tahliye taahhütname vermesi




Kira parası nasıl tespit edilir?






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön