19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde kefil varsa damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesinde kefil varsa damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmeleri, damga vergisine tabi tutulan; akitlerle ilgili kağıtlar kapsamında yer alıyor. Peki damga vergisi hesabı nasıl yapılır? Kira sözleşmesinde kefil varsa damga vergisi nasıl hesaplanır?



Kira sözleşmesinde kefil varsa damga vergisi nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kira anlaşmaları için imzalanan kira sözleşmeleri, damga vergisine tabi tutulan; akitlerle ilgili kağıtlar kapsamında yer alan "elli parayı ihtiva eden kağıtlar" arasında bulunuyor.


Ancak tüm kira sözleşmeleri damga vergisine tabi tutulmuyor. Yalnız kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi, depozito tutarı, kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor. 


İstisna tutulan sözleşmeler haricindeki kira sözleşmelerinde vergi her bir nüsha için ödeniyor. Sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler zincirleme sorumlu oluyor. Peki, kira sözleşmesinde kefil varsa damga vergisi nasıl hesaplanır?


Kefil varsa damga vergisi hesaplama:

- Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89)


- Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48)


Yukarıda yer alan vergi oranlarına göre, kefilli kira sözleşmeleri için 1.89+9,48=11.37 oranında damga vergisi ödenmesi gerekiyor.


İstanbul Vergi dairesi Başkanlığı tarafından verilmiş olan özelge gereğince; Sözleşmenin kiracı ile kiralayan yanı sıra müteselsil kefil veya müşterek borçlu tarafından da imzalanmış olması halinde, söz konusu kira sözleşmesine ait damga vergisinin, mukavele süresine göre bulunacak toplam kira tutarının binde 9,48 damga vergisi oranı ile çarpılmak suretiyle hesaplanacak tutar olacağı belirtiliyor.



Kira sözleşmesinde kefilin sorumluluğu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön