19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde olağanüstü fesih!

Kira sözleşmesinde olağanüstü fesih!

Kira sözleşmesi kanunda belirtilen haklı nedenler söz konusu olmadıkça feshedilemiyor. Ancak, kira sözleşmesi bazı olağanüstü durumlarda da feshedilebiliyor. Peki, kira sözleşmesinde olağanüstü fesih nedenleri nelerdir?



Kira sözleşmesinde olağanüstü fesih!

Kira sözleşmelerinde, kiraya veren, birlikte kiralanmış taşınır şeyler varsa bunlar da içinde olmak üzere, kiralananı, sözleşmenin amacına uygun biçimde kullanılmaya ve işletilmeye elverişli bir durumda kiracıya teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Kiraya veren ise, kira süresi içinde yapılması zorunlu olan esaslı onarımları, kiracı tarafından bildirilir bildirilmez, gideri kendisine ait olmak üzere yapmakla yükümlü oluyor.


Ayrıca kiracı, sözleşmede aksine bir hüküm veya yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve yan giderleri her kira yılının ve en geç kira süresinin sonunda ödemekle yükümlü oluyor.


Kira sözleşmesi kanunda belirtilen haklı nedenler söz konusu olmadıkça feshedilemiyor. Ancak, kira sözleşmesi bazı olağanüstü durumlarda da feshedilebiliyor. Kira sözleşmesinde olağanüstü fesih nedenleri şu şekilde sıralanıyor:


Olağanüstü fesih sebepleri:

Önemli sebepler

Taraflardan biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.

Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar.


Kiracının iflası

MADDE 370- Kiracının iflası hâlinde sözleşme, iflasın açıldığı anda, kendiliğinden sona erer. Ancak, kiraya veren, işlemekte olan kira ve tutanağa geçirilen eşya için yeterli güvence verildiği takdirde, sözleşmeyi kira yılının sonuna kadar sürdürmekle yükümlüdür.


Kiracının ölümü

MADDE 371- Kiracının ölümü hâlinde, onun mirasçıları ve kiraya veren, altı aylık yasal fesih bildirim sürelerine uymak koşuluyla, sözleşmeyi feshedebilirler.  



Kira fesihnamesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön