16 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde şekil şartı!

Kira sözleşmesinde şekil şartı!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir? Kira sözleşmesinde şekil şartı var mıdır?



Kira sözleşmesinde şekil şartı!

Kira sözleşmeleri konusu Borçlar Kanunu’nun 229. maddesinde “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak tanımlanıyor. 


Süresiz olarak geçerli olan kira sözleşmesi, kiracı ya da kiraya veren (mal sahibi ya da temsilcisi) sözleşmeyi feshedinceye değin sürüyor. Konutta ne kadar süreyle yaşayacağınızı bilmiyorsanız, bu tür kira sözleşmesi iyi bir seçenek oluyor. 


Belirli bir süre için geçerli olan kira sözleşmesi, kiraya verenin ve kiracının kira sözleşmesinin ne zaman sona ereceği konusunda hemen en başından anlaşmaya varmış oldukları anlamına geliyor. 


Belirli bir zaman için yapılmış kira sözleşmesi, üzerinde anlaşmaya varıldığı tarihte, feshedilme olmaksızın otomatik olarak sona eriyor. Söz konusu tarihten sonra hâlâ konutta yaşamayı sürdürmek istiyorsanız, yeni bir kira sözleşmesine gereksiniminiz oluyor. Peki, kira sözleşmesinde şekil şartı var mıdır?


Kira sözleşmesi uygulamalarında gayrimenkul kiraları için matbu kira sözleşmeleri taraflar arasında akdedilse dahi bu sözleşmenin kurulması için geçerlilik şartı olmayıp sadece ispat açısından önem taşıyor. 


Kira sözleşmeleri hazırlanırken uyulması gereken bir şekil şartı bulunmuyor.  Kira sözleşmesinin varlığını ispat etmek davacıya düşüyor. Sözleşme noter huzurunda yapılmış olabilir. Sözleşmenin noter huzurunda yapılmış olması tarafların imza inkarında bulunamayacağı anlamına geliyor. Sözleşme yazılı olarak yapılmamışsa ve yıllık kira geliri toplamı HUMK 288. maddede belirtilen tutarı aşıyor ise yazılı bir belge ile ispat zorunluluğu doğuyor. Davada tanık dinlenmesi mümkün olmuyor. 


Kira sözleşmesinde ispat edilmesi gereken hususlar;

1-Kira Bedelinin Miktarı

2-Kiranın Başlangıç Tarihi

3- Kira Süresi


Kira akdi kiracı tarafından nasıl feshedilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön