25 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinin süresinden önce feshi olur mu?

Kira sözleşmesinin süresinden önce feshi olur mu?

Hürses Gazetesi köşe yazarı olan Gülden Türkyaman bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Kira sözleşmesinin süresinden önce feshi olur mu?'' sorusunu yanıtladı. İşte Türkyaman'ın o yazısı...



Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde; 


-Kiralamış olduğum evden sözleşme süresi dolmadan çıkmak istiyorum. Kiraya veren bu nedenle benden bedel talep edebilir mi? 


Öncelikle belirtmek gerekir ki, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Fesih bildiriminin geçerliliği ise, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer. Nitekim, kiracı tarafından kira sözleşmesi imzalanırken kiraya verene depozito verilmiş ise, kiraya veren erken fesih nedeniyle, makul süre için depozitodan kesinti yaparak kiracıya iade etme hakkına sahiptir. Bununla ilgili T.C. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin T. 14.5,2015, E. 2014/8247, K. 2015/4939 sayılı kararı da; "Bu durumda kiracı kira sözleşmesinin süresi dolmadan sözleşmeyi feshederek kiralananı erken tahliye edip anahtarlarını teslim ettiğinden, anahtar teslim tarihinden sonraki süreçte kiracının sorumluluğu taşınmazın olağan şartlarda yeniden kiraya verilebileceği tarihe kadar olan süre ile sınırlıdır. O halde mahkemece, sözleşmenin bitim tarihi de dikkate alınarak tahliye tarihinden itibaren kiralananın aynı koşul ve şartlarda ne kadar sürede kiraya verilebileceğinin tespiti ile bu süreye isabet eden makul süre kira alacağı ve ortak gider alacağı belirlenerek davacı kiracı tarafından ödenen depozito bedelinden mahsup edilmek suretiyle varsa kalan depozito bedeli yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken davanın tamamen reddine karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir. "Şeklindedir. 




Gülden TÜRKYAMAN/Hürses


Geri Dön