20 / 04 / 2024

Kira stopajı nasıl yapılır?

Kira stopajı nasıl yapılır?

Kira stopajı, devlete ödenen vergiler arasında karşımıza çıkıyor. Peki söz konusu kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl yapılır? Merak ediyorsanız, sorunuzun yanıtını haberimizin içerisinde bulabilirsiniz...



Kira stopajı nasıl yapılır?

Kira stopajı, işyeri kiralamalarından elde edilen brüt kira geliri üzerinden yapılan vergi kesintisini ifade ediyor. Söz konusu kesinti, kira stopajı için beyan verdikten sonra yapılıyor. Gelir Vergisi Kanununa göre kira stopajı şu şekilde yapılıyor.


Madde 94

Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar. 


Bu maddeden de anlaşılacağı üzere, yukarıda belirtilen kurumların kira gelirlerinden tevkifat yapılması bir diğer ifade ile vergi kesintisinin yapılması zorunlu kılınıyor.


Kira stopajı ile ilgili hesaplamalar, aynı kanunun 104. maddesinde şu şekilde açıklanıyor.


Madde 104  

Yıllık Gelir Vergisi, vergiye tabi gelirlerin yıllık toplamından 31 inci maddedeki indirimler düşüldükten sonra 103 üncü maddedeki nispetler uygulanmak suretiyle hesaplanır.


Ücretlerin vergilendirilmesinde aylık vergi; yıllık vergi 12'ye bölünmek, gündelik vergi aylık vergi 30'a bölünmek suretiyle hesaplanır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön