25 / 04 / 2024

Kira ÜFE hesaplama!

Kira ÜFE hesaplama!

Borçlar Kanunu gereğince yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. İşte Kira ÜFE hesaplama formülü...



Kira ÜFE hesaplama!

Kira bedeli, Borçlar Kanunu gereğince Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira üfe hesaplama 2014..

Kira artış oranı üfe oranları, her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 2014 Mayıs ayına ait verilere göre, kirada yüzde 11,28 oranı kullanılacak. Kira artış oranı ile ilgili bülten aşağıda yer alıyor:


Haziran kira oranları..

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,11 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,20 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe %3,60 düşüş ve su sektöründe %1,40 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış basım ve kayıt hizmetleri sektöründe gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; basım ve kayıt hizmetleri (%4,63), tütün ürünleri (%2,98), suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması (%1,40) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-3,60), ham petrol ve doğal gaz (%-3,26) ve bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%-2,89) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Mayıs ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.


Yıllık kira artışı 2014!


Geri Dön