29 / 03 / 2024

Kira ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

Kira ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunda belirtilen haklı nedenler olmadıkça ve tarafların anlaşmalı tahliyesi söz konusu olmadıkça kira sözleşmesi senelik olarak yenileniyor. Peki, yenilenen dönemde kira ÜFE oranları nasıl hesaplanır?



Kira ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi taşınmaz mal kiralamalarında senelik olarak hazırlanıyor. Kanunda belirtilen haklı nedenler olmadıkça ve tarafların anlaşmalı tahliyesi söz konusu olmadıkça kira sözleşmesi senelik olarak yenileniyor.


Yenilenen kira sözleşmesinde, kira bedelinde de belli bir miktarda artış yapılıyor. Borçlar Kanununa göre, bu artışın meskenlerde üfe oranları doğrultusunda yapılması gerekiyor.


Ancak işyerlerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Peki, işyerinde kira artışı nasıl hesaplanır? Meskenlerde kira ÜFE oranları nasıl hesaplanır?


Temmuz 2015'te Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,73 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,74 artış gösterdi.


Buna göre bu ay kira bedeline %6,73 oranında zam yapılacak. İşyerinde ise kira artışının TÜFE oranında yapılması gerekiyorsa oranlar şu şekilde hesaplanacaktır.


TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,51 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,20 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,28 artış gerçekleşti.



Enflasyon oranları Temmuz 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön