19 / 03 / 2024

Kira ÜFE TÜFE hesaplama 2016!

Kira ÜFE TÜFE hesaplama 2016!

Meskendeki kiracı ile işyerindeki kiracıya farklı şekillerde zam yapılıyor. Meskendeki kiracıya yalnız ÜFE'ye göre zam yapılırken, işyerindekine istenilen oranda zam yapılıyor. İşte kira ÜFE TÜFE hesaplama 2016 örnekleri..



Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Sadece mesken kira artışlarında zorunlu olan bu uygulama işyerleri için 2020 yılından sonra geçerli olacak.


Bu süre zarfı içinde işyerindeki kiracıya istenilen oranda zam yaplıyor. Ancak belirleyici oran, sözleşmede yazan oran oluyor. Sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise, mal sahibi istediği oranda zam yapmakta özgür oluyor.


Kira ÜFE TÜFE hesaplama örnekleri:

Mesken ÜFE kira hesaplaması: Kira bedelinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Mayıs ayında açıklanan verilere göre kiraya yüzde 5,47 oranında zam yapılıyor. Buna göre yeni zamlı kira bedeli 1054,7 TL oluyor.


İşyeri TÜFE kira hesaplaması: Kira bedelinin 2000 TL olduğunu düşünelim. Mayıs ayında açıklanan verilere göre kiraya yüzde 7,84 oranında zam yapılıyor. Buna göre yeni zamlı kira bedeli 2156,8 TL oluyor. 


Kira enflasyon oranları Mayıs 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön