25 / 04 / 2024

Kira vergisi beyannamesi 2014!

Kira vergisi beyannamesi 2014!

Kira vergisi, her sene yeniden belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler tarafından ödeniyor. Vergi mükelleflerinin öncelikle beyanda bulunmaları şart. İşte kira vergisi beyannamesi 2014 bilgileri...



Kira vergisi beyannamesi 2014!

Kira vergisi, her sene yeniden belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler tarafından ödeniyor. 2013 yılı boyunca elde edilen kira geliri için meskenlerde istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi.


Bu bedelden yüksek kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin öncelikle beyanname vererek, vergi ödemesi yapmaları gerekiyor.


Kira vergisi beyannamesi ne zaman verilir 2014?

2014 yılında ödenecek kira geliri vergileri için beyannamelerin en son 25 Mart 2014 tarihine kadar verilmesi gerekiyor. 


Kira geliri elde eden vergi mükellefleri için hazırlanan rehbere göre; "Beyana tabi gelir vergisi beyanını 2014 yılında sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 2013 yılı için 3.200 TL aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2013 yılı için 26.000 TL aşanlar, 


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2013 yılı için 1.390 TL) aşanlar yıllık beyanname vereceklerdir."


Kira gelir beyannamesi nasıl doldurulur?

Rehbere göre beyanname ve gelir elde edilen gayrimenkul sayısının beşten fazla olması halinde kullanılacak ek föy şu şekilde hazırlanıyor:


- Beyanname bir örnek doldurulacaktır.


- Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA HARFLERİ ile doldurulacaktır. 


- Okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine özen gösterilecektir.


- Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmayacaktır. 


- Sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmayacaktır.


- Alfabetik karakterler sola, sayısal karakterler sağa yanaşık olarak yazılacaktır.


- Gelir Vergisi Beyannamesi “Tablo-4”, “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Belgeler” bölümünde yer alan, “Adres No” satırına;“https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim

/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulama.aspx”  internet sayfasından gayrimenkul adresine ilişkin 10 rakamlı numara yazılacaktır.


- Kira geliri elde edilen gayrimenkulün hisseli olması durumunda, diğer ortak/ortaklara ilişkin bilgilerin; Gelir Vergisi Beyannamesinin “Tablo-4” “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Bilgiler” bölümündeki “Diğer Ortakların” satırında yer alan “Pay Oranı”, “Adı-Soyadı/Unvanı”, “Vergi Kimlik Numarası” kısımlarının doldurulması gerekmektedir.


- Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, https://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak dolduracaklardır.



Kira gelir beyannamesi nasıl düzenlenir?




Geri Dön