28 / 03 / 2024

Kira vergisi için son gün!

Kira vergisi için son gün!

Gelir testi yaptırmadığı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar dikkat! Ayrıca 2014 yılına ilişkin Gelir Vergisi beyannamesi verilmesi ve ilk taksitin yatırılması için tanınan süre bugün doluyor.



1) GELİR TESTİNE BAŞVURUN

Gelir testi yaptırmadığı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar dikkat! Torba yasayla gelen önemli imkandan yararlanmak için tanınan süre bugün doluyor. Gelir testi yaptırması gerektiği halde yaptırmayanlara en yüksek primden borçla karşılaşıyordu. Bu kişilerin, bugün mesai saati bitimine kadar gelir testi için bulundukları il veya ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvurması gerekiyor. Böylece borçlarını sildirebilecek ya da azaltabilecekler. Test sonucunda, hanede kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (400,5 liradan) az olanların borcu silinecek. Borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulacaklar. 


2) KİRA VERGİSİNDE SON GÜN

2014 yılına ilişkin Gelir Vergisi beyannamesi verilmesi ve ilk taksitin yatırılması için tanınan süre bugün doluyor. Kira geliri elde edenlerden, 3 bin 300 lira olan istisna tutarını aşanların, bugün mesai saati bitimine kadar beyanname vermesi gerekiyor. 2014 yılı için elde ettiği konut kira geliri 3 bin 300 liranın altında olan ev sahiplerinin, beyanname vermesi gerekmiyor. Kira geliri beyannameleri 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor. Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 300 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masraf olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. Gerçek gider yönteminde de yine istisna düşülüyor. Ardından, masraflar tek tek indirilerek, vergi hesaplanıyor. Vergi 2 taksitte ödeniyor. İlk taksiti ödemek için tanınan süre de bugün doluyor. 



Takvim 


Geri Dön