29 / 03 / 2024

Kira vergisi ödeme takvimi 2014!

Kira vergisi ödeme takvimi 2014!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Mart ayında verginin ilk taksiti ödendi. Peki ikinci vergi ne zaman ödenecek? İşte kira vergisi ödeme takvimi 2014..



Kira vergisi ödeme takvimi 2014!

Gelir Vergisi Kanununa göre, gayrimenkul kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Kira gelir vergini her kira geliri elde eden ödemiyor. Vergi mükelleflerin tespiti için kira gelirlerinde istisna bedeli belirleniyor. Bu bedelin üstünde kira geliri elde edenler, vergi yükümlüsü oluyor.


Kira vergisi ödeme takvimi 2014:

Kira vergisi 1. taksiti Mart ayında ödendi;

Kira vergisi 2. taksiti Temmuz ayında ödenecek.


Hızlı mesken kira gelir vergisi rehberi:

Sadece mesken kira geliri varsa..

- 2013 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam konut kira geliri 3.200 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar.


- 2013 yılı için 3.200 TL istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan sadece konut kira geliri elde edenler faydalanabilecektir.


- Bu istisna sadece tek konut için uygulanacak olup birden fazla konut kirası elde edenler için istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.


- Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.


- Sadece mesken kira geliri elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamayacakları gibi bu sistemden de faydalanamazlar.


- Konut kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler. Fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.


- Götürü gider yöntemini seçenlerin konut kira gelirinden 3.200 TL istisna düşüldükten sonra %25 oranında indirim uygulanır.


- Gerçek gider yöntemini seçenler sahibi bulunduğu konutu kiraya verip, kendisi de kirada oturuyorsa 2013 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak yazabileceklerdir.


- Gerçek gider yöntemini seçenler kiraya verdikleri konut için yapılan borç ödemelerinin sadece faiz kısmını gider olarak yazabilirler.


- Gerçek gider yöntemini seçenler sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkulleri için elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5'i tutarında gider olarak gösterebilirler.


- Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar.


- Mükellefler 01/01/2013-31/12/2013 dönemine ait beyana tabi kira gelirini 2014 yılı mart ayının 1-25 inci günü akşamına kadar beyan etmek zorundadırlar.


- Konut kirası elde edip beyan vermeyen veya eksik beyan edenler 3.200 TL lik istisnadan yararlanamazlar.


Gerçek gider yöntemi ile kira vergisi hesaplama!



Geri Dön