25 / 04 / 2024

Kira vergisi vergi dairesinden mi ödeniyor?

Kira vergisi vergi dairesinden mi ödeniyor?

1 Ocak- 31 Aralık 2014 tarihleri arasında taşınmaz malını kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler 2015 yılında vergi ödüyor. Peki, kira vergisi vergi dairesinden mi ödeniyor?



Kira vergisi vergi dairesinden mi ödeniyor?

1 Ocak- 31 Aralık 2014 tarihleri arasında taşınmaz malını kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler 2015 yılında vergi ödüyor.


Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Verginin mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Meskenlerde 3.300 TL'den, işyerlerinde ise 27.000 TL'den yüksek kira geliri olanlar beyanname vermek zorunda oluyor. Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor.


Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin % 5’i olarak hesaplanıyor.


Vergi beyanname sürecinde gerçek ve götürü gider yöntemlerinden birinin seçilmesi ile, vergide bazı indirimler yapılabiliyor. Vergi, 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Ödemeler Mart ve Temmuz aylarında yapılıyor. Peki, kira vergisi vergi dairesinden mi ödeniyor?

 

-Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

-Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

-Anlaşmalı bankalardan,

-Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.


Vergi dairesi kaça kadar açık?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön