24 / 04 / 2024

Kira vergisinde anne ayrımı!

Kira vergisinde anne ayrımı!

Kira gelir vergisinde beyannameler en geç 25 Mart akşamına kadar teslim edilecek. Evinizde bedelsiz olarak anneniz oturuyor ise, vergi ödemezsiniz. Kayınvalide ikamet ediyorsa, beyanname verilip, vergi ödenir...



Evinizde bedelsiz olarak anneniz oturuyor ise, vergi ödemezsiniz. Kayınvalide ikamet ediyorsa, beyanname verilip, vergi ödenir.


Mart ve Temmuz ayında 2 eşit taksitte ödenecek olan kira gelir vergisinde beyannameler en geç 25 Mart akşamına kadar teslim edilecek.

Beyannameler götürü ve gerçek gider yöntemlerinden biri seçilerek hazırlanacak.

Ancak, vatandaşın aklında birçok soru işareti var.

Gazetemizi arayan okurlarımızdan gelen bazı sorular ve cevapları şöyle: Evimi akrabalarıma oturmaları için verirsem, vergi öder miyim? Anne, baba, çocuk ve kardeşe ev bedelsiz olarak kiralandığında, kira gelir vergisi ödenmez. Ancak kayınpeder ve kayınvalideye ev kiralandığında, emsal bedel üzerinden vergi ödenir. Emlak vergisi değerinin yüzde 5'i kadar vergi tahakkuk eder. Evimizi döviz üzerinden kiraladım. Vergisi nasıl hesaplanır? Kira bedelinin döviz olarak alındığı durumlarda vergi, bedelin tahsil edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuruna göre Türk Lirası'na çevrilerek hesaplanır. Konutum kirada ancak 6 aydır kira alamıyorum. Ben yine de kira gelir vergisi verecek miyim? Tahsil edilememiş kira gelirlerine vergi uygulanmaz.

Tahsil edilmiş tutarlara bakılarak vergi belirlenir.

Burada da geliriniz 3 bin 200 lirayı geçiyorsa, beyanname doldurup, vergi ödersiniz. Kirada evim var ama kendim de kirada oturuyorum. Vergi ödemem gerekiyor mu? Sahibi oldukları konutları başkalarına kiraya vererek, kiraladıkları bir başka konutta oturanlar, ödedikleri kira bedellerini, beyannamelerinde gider olarak göstererek, kira vergisinden indirebilir. Lojman ve yurt dışında oturanlar da dahil. Kirada 2 evim var.

Beyanname verirken 2'sinden de istisna tutarını düşebilir miyim? Birden fazla konutunu kiraya verenler, bunlardan sadece biri için 3 bin 200 liralık istisnadan yararlanabilir. Kız kardeşimle kirada olan ortak bir evimiz var.

Ayrı ayrı beyanname mi hazırlamalıyız? Kira geliri elde eden her kişi beyanname verir. Konutun birden fazla kişiye ait olması halinde, her konut sahibi beyanname hazırlar. Kız kardeşiniz de, siz de 3 bin 200 liralık istisna tutarından ayrı ayrı yararlanarak, beyanname doldurursunuz. 


Özlem Kamer Tercanlı/ Takvim Gazetesi 


Geri Dön