26 / 04 / 2024

Kira yüzde kaç artırılır?

Kira yüzde kaç artırılır?

Mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesiyle kira bedeli de yenileniyor. Kira bedeline yapılacak artış, kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu ile sınırlandırılıyor. Peki, kira yüzde kaç artırılır?



Kira yüzde kaç artırılır?

Mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesiyle kira bedeli de yenileniyor. Kira bedeline yapılacak artış, kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu ile sınırlandırılıyor.


Ancak kanunda yer alan kısıtlama 2020 yılına kadar yalnız meskenlere uygulanıyor. Bu tarihten sonra işyerlerine de uygulanacak olan kira hesabında ÜFE oranları dikkate alınıyor.


MADDE 344 - 

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Kira artış hesabına kullanılan oranlar TÜİK tarafından her ay açıklanıyor. Açıklanan oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kira zam hesabına kullanılıyor.


Buna göre Mart 2015'te yenilenen mesken kira sözleşmelerinde yüzde 3,10 oranında zam yapılabilecekken; işyeri kiralamalarında ise sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön