26 / 04 / 2024

Kira zam oranı Ekim 2015!

Kira zam oranı Ekim 2015!

Borçlar Kanunu'na göre,kira bedeline yapılacak zam üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. İşte, Kira zam oranı Ekim 2015!



Kira zam oranı Ekim 2015!


Kiracılık ilişkilerini düzenleyen Borçlar Kanunu'na göre,kira bedeline yapılacak zam üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Ancak bu kural, 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor.


İşyerlerinde üretici fiyat endeksi zorunluluğu olmayıp, sözleşmede belirtilen oranlarda zam yapılabiliyor. Ancak hiçbir oranın belirtilmemesi halinde, kiraya istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Yenilenen kira dönemlerinde ev sahibi TÜİK tarafından açıklanan oranlarda kiracısına zam uygulayabiliyor.Taraflar arasında anlaşma yapılmamışsa kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor. 


Ekim ay kira artış oranı yüzde 6,92 olarak açıklandı. Buna göre Ekim ayında meskendeki kiracıya bu orandan fazla zam yapılamayacak.


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,53 arttı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Ekim ayı kira artış oranı 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön