19 / 04 / 2024

Kira zam oranları Eylül 2015!

Kira zam oranları Eylül 2015!

Evini veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Ancak zam hesaplaması, kanunda belirtilen oranlar dahilinde oluyor. İşte kira zam oranları Eylül 2015..



Kira zam oranları Eylül 2015!

Evini veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Ancak zam hesaplaması, kanunda belirtilen oranlar dahilinde oluyor.


Kiracılık Hukuku gereğince; Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Yenilenen kira döneminde ise zam hesabı ev ve işleri için farklı şekillerde hesaplanıyor.


Evdeki kiracıya ÜFE oranları doğrultusunda zam yapılıyor. Bu kural 2020 yılına kadar işyerlerinde uygulanmıyor. Bu süre içerisinde işyerindeki kiracıya sözleşmede belirtilen esaslara bağlı kalmak şartı ile istenilen oranlarda zam yapılabiliyor.


Hesaplamada kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Kira hesaplamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler şu şekilde;


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Buna göre, kiraya en fazla %6,21 oranında zam yapılacak. Örneğin mevcut kira bedeli 1000 TL olan bir kiracı yeni kira döneminde 1062,1 TL kira ödeyecek.


Enflasyon oranları Ağustos 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön