20 / 04 / 2024

Kira zam oranları Şubat 2016!

Kira zam oranları Şubat 2016!

Kira sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Mal sahipleri kiracılarına enflasyon oranlarında zam yapmak zorunda oluyor. Bu oranlar TÜİK tarafından açıklanıyor. İşte kira zam oranları Şubat 2016..



Kira zam oranları Şubat 2016!

Ev veya işyeri kiralayan kiracılar, sözleşmelerini ilk etapta 1 senelik olarak imzalıyor. Ancak sürenin sona ermesi, kira sözleşmesinin de sona ermesi anlamına gelmiyor. Kanunen kira sözleşmesinin feshi taraflarca istenmediği sürece sözleşme otomatik olarak yenilenmiş oluyor.


Sözleşmenin yenilenmesi halinde ise mal sahibi yeni kira dönemi için kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Kiracılara yapılacak zam kuralları Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor.


Kanunen kira zam oranları Üretici Fiyat Endeksi verilerinden yüksek olamıyor. Kira zam hesaplamasında ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar kullanılıyor. Şubat ayında kullanılacak veriler ise 3 Şubat'ta açıklandı:


Kira zam oranları Şubat 2016

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.


Bu oranlardan on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor. Buna göre yüzde 5,50 oranında zam yapılacak.


Kira zammı hesaplama örneği:

Mevcut kira bedeli: 1000 TL

Kira zam oranı: yüzde 5,50

Kira zam bedeli: 55 TL

Zamlı kira bedeli: 1055 TL



2016 Ocak ayında kiralar ne kadar arttı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön