26 / 04 / 2024

Kira zammı hesaplama programı 2015!

Kira zammı hesaplama programı 2015!

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi halinde imzalanan kira sözleşmesinin uzaması halinde yeni kira döneminde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. İşte kira zammı hesaplama programı 2015...



Kira zammı hesaplama programı 2015!

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi halinde imzalanan kira sözleşmesinin uzaması halinde yeni kira döneminde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.


Kira zammı, kiracının ve mal sahibinin istediği oranlarda değil, sözleşmede belirtilen ve kanuni koşullara uygun olan oranlarda yapılabiliyor.


Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, mesken ve işyeri kiralamalarında yapılacak zam hesabı farklı oluyor. Meskenlerde üretici fiyat endeksi oranlarına göre zam yapılması gerekirken; kanunda yapılan düzenlemeler ile bu kural işyerleri için 2020 yılına ertelendi.


İşyeri sahipleri, kiracılarına sözleşmedeki esaslara bağlı kalmak ile istenilen oranda zam yapabiliyor. Örneğin sözleşmede ÜFE veya TÜFE belirtilmişse bu oranlar bazında zam yapılıyor. Ancak herhangi bir ibarenin yer almaması durumunda mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.


Kira zammı hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Mesken kiralamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Nisan ayında açıklanan enflasyon oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,05 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Buna göre Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,41 artış oranında zam yapılacak.


Kira zammı hesaplama örneği..

Örneğin mevcut kira bedeli 1000 TL olan bir mesken için yeni kira bedeli 1034,1 TL olacaktır.



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön