18 / 04 / 2024

Kira zammı ne kadar olmalı 2015?

Kira zammı ne kadar olmalı 2015?

Taşınmaz mal kiralamalarında, taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmede kira bedeli, kiranın ödeneceği tarihler ve kira zam hesaplamaları belirtiliyor. Peki, kira zammı ne kadar olmalı 2015?



Kira zammı ne kadar olmalı 2015?

Taşınmaz mal kiralamalarında, taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Bu sözleşme kapsamında kira bedeli, kiranın ödeneceği zamanlar ve yıllık yenilemelerde kiraya nasıl zam yapılacağı belirtiliyor.


Ancak kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mal sahibi kiracısına yapacağı zammı istediğine göre belirleyemiyor. Borçlar Kanunu gereğince meskenlerde kiracıya ancak dönemin Üretici Fiyat Endeksi oranlarında zam yapılabiliyor.


Buna karşın işyerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu tarihe kadar istenilen oranda işyeri kiracısına zam yapılabiliyor.


Mesken kira zammında kullanılacak ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


3 Mart'ta açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Kira hesaplamasında yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılacak.



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön